[PENTING] SILA BACA SETIAP AYAT.

ANDA PERLU NOTA RUJUKAN & CONTOH SOALAN UNTUK TEMUDUGA PENGUASA KASTAM WK41?

Salam bahagia saya ucapkan kepada anda, calon Temuduga Penguasa Kastam WK41. Anda sampai ke sini kerana perlukan nota dan contoh soalan temuduga, betul? Anda berada pada landasan yang betul.

Hi, Nama Saya Rammel Ramli, dan saya nak bantu anda lulus temuga. 

Sebab saya nak lihat anda berjaya!


Berikut Adalah Beberapa Nota Ringkas

Nota 1: Maklumat Am  

 • Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) adalah salah sebuah badan jabatan kerajaan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia berfungsi sebagai pemungut cukai import/eksport negara.

 • KDRM diterajui oleh YBhg. Dato' Sri Khazali bin Haji Ahmad, Ketua Pengarah Kastam Malaysia, Dato' Hj. Matrang bin Suhaili, Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Penguatkuasaan/Pematuhan), Dato' Haji Zainul Abidin bin Taib, Timbalan Ketua Pengarah Kastam Perkastaman/Cukai Dalam Negeri), Dato' Abdul Rahman bin Othman, Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Pengurusan) dan Dato' Hj Hassan bin Ibrahim, Penolong Ketua Pengarah Kastam (Penguatkuasaan).

 

Nota 2 : 5 Teras Strategik Utama Digubal

 • Lima Teras Strategik utama telah digubal bagi membantu JKDM melaksanakan fungsi dan tugas yang dipertanggungjawabkan serta menangani isu-isu kritika dan cabaran-cabaran yang akan dihadapi dalam merealisasikan Visi dan Misi yang ditetapkan.

 

Nota 3 : Fungsi Dan Peranan JKDM

 1. Memungut Hasil Negara Memungut hasil negara dalam bentuk cukai dan duti Kastam yang terdiri daripada duti import, duti eksport, duti eksais cukai jualan, cukai perkhidmatan dan levi kenderaan

 2. Memberi Fasilitasi Kepada Sektor Perdagangan Dan Perindustrian JKDM telah memainkan peranannya dalam pemberian kemudahan dalam bentuk pelbagai insentif dan fasilitasi kepada sektor perindustrian dan perdagangan yang bertujuan untuk menjana ekonomi negara selaras  dengan perubahan dasar kerajaan yang lebih mengutamakan sektor  perindustrian.

 

Nota 4 :  SLOGAN KASTAM

“Anda Ceria Kami Gembira”

‘Anda’ bukan sahaja bermaksud pelanggan luaran tetapi juga pelanggan dalaman dan stakeholders  

Pelanggan Dalaman 

 • Pegawai-pegawai JKDM
 • Kelaurga Pegawai  

 

Pelanggan Luarana

 • Pengimport/Pengeksport
 • Pengilang/Pengusaha/Peniaga
 • Agen Penghantaran
 • Pelawat/Pelancong
 • Badan Berkanun Persekutuan
 • Rakyat/Orang Awam

NAK LAGI?...

Berikut Adalah Beberapa Contoh Soalan Temuduga Penguasa Kastam WK41

 1. Sila perkenalkan diri dan perjalanan pendidikan anda.

  Nama saya Muhamad Fattah, berasal dari Bagan Datoh, Perak. Saya merupakan pelajar contoh di peringkat sekolah menengah dalam mata pelajaran Perdagangan dan Ekonomi Asas serta aktif dalam unit beruniform Kadet Remaja Sekolah.

  Pengalaman sebagai ketua kelas membantu saya mengurus dan mentadbir bidang akademik saya dengan sistematik. Saya juga mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan SPM.

 2. Adakah anda pernah hadir ke ujian temuduga kerja kerajaan sebelum ini?

  Tidak, saya tidak pernah hadir ke mana-mana ujian temuduga yang berkaitan dengan kerja kerajaan. Namun saya ada menghadiri temuduga kerja swasta di sebuah pusat tusyen untuk jadi pengajar sementara dalam subjek Ekonomi Asas.

 3. Adakah anda berjaya dalam ujian temuduga tersebut? Jika anda gagal, mengapakah sebabnya?

  Ya, saya berjaya dalam temuduga tersebut. Saya diterima untuk bekerja sementara di sana.

 4. Sekarang anda kerja apa sementara mendapat panggilan ke temuduga Penguasa Kastam?

  Selain dari pengajar sementara, saya ada membuat kerja sampingan yang lain iaitu cuci kereta di sebuah kedai yang berdekatan di rumah. Pada setiap hari Sabtu dan Ahad saya akan bekerja di situ.

 5. Mengapa kami harus memilih anda berbanding calon-calon Penguasa Kastam yang lain?

  Jika diperhatikan pada keperluan yang dipaparkan dalam portal Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA), saya memenuhi setiap kriteria yang diperlukan dan mampu menggalang tugas sebagai Penguasa Kastam.

Ini Sebahagian Dari Apa Yang Akan Anda Dapat Sebentar Lagi...

Saya nak bantu anda menghadapi temuduga Penguasa Kastam WK41. Saya telah sediakan nota ringkas, rujukan, contoh-contoh soalan, panduan dan tips-tips temuduga untuk anda dapatkan hari ini.

Sebab saya berbuat demikian adalah saya tahu betapa sukarnya untk mencari rujukan dan panduan temduga lebih-lebih lagi berkaitan dengan Jawatan Penguasa Kastam.

 

Siapa saya?

Seorang bekas pensyarah dan juga sebahagian dari team yang menghasilkan panduan, rujukan dan nota serta latihan untuk peperiksaan dan temuduga kerajaan seperti peperiksaan Pegawai Tadbir, Peperiksaan Kastam, Peperiksaan Akauntan, dan juga Temuduga Penguasa Kastam Gred WK41.

 Team Kami Dikenali Sebagai Tim Info Kerjaya (IKR)

Saya dan tim IKR telah membantu ramai calon lulus dalam peperiksaan kerajaan sejak tahun 2009 dan hari ini, giliran anda untuk saya dan tim IKR, bantu lulus peperiksaaan Penguasa Kastam.

 

Itu tak penting.  

Yang Penting... Anda menerima nota-nota temuduga penguasa kastam terkini untuk tahun 2017

 

Anda boleh dapatkan nota-nota lepas dari rakan-rakan atau calon-calon sebelum ini, tetapi ia tidak sama dengan nota dan panduan terkini, untuk tahun 2017. 

Sebab kali terakhir temuduga penguasa kastam dijalankan adalah pada tahun 2014. Jadi anda boleh agak, rujukan lama tak sesuai untuk exam TERKINI 2017. Lebih-lebih lagi, perubahan dari segi tampuk organisasi/ 

Ramai calon-calon lepas telah mendapatkan Nota dan Rujukan Temuduga yang terkini dari kami.

BUKTINYA, GAMBAR EMAIL DIBAWAH, DARI 2009 HINGGA 2016

APA YANG AKAN ANDA DAPAT?

Jika anda NAK, bermula hari ini, anda akan menerima email dari saya maklumat penting mengenai Temuduga dan Jawatan Penguasa Kastam.

Sebab dalam siri email tersebut anda akan menerima: 

 1. Nota rujukan ringkas TERKINI yang anda boleh download segera, dan buat rujukan
 2. Tips-tips persediaan - rahsia-rahsia yang tidak diketahui oleh calon-calon temuduga yang anda boleh aplikasikan sebelum, semasa dan selepas temuduga
 3. Nota-nota rujukan tambahan TERKINI yang tidak terdapat dimana-mana kedai buku
 4. Contoh-contoh soalan temuduga beserta jawapan TERKINI yang anda boleh hafal dan aplikasikan 
 5. Sokongan email dari tim IKR

dan bermacam-macam lagi bantuan yang akan anda terima yang dapat membantu anda lulus temuduga Penguasa Kastam. Nak dapat?

 

BANTUAN TIDAK BERHENTI SETAKAT ITU SAHAJA.

Anda juga akan menerima secara PERCUMA, 30 CONTOH SOALAN UMUM TEMUDUGA yang biasa ditanya dalam mana-mana temuduga kerja.

Jadi anda boleh cuba-cuba buat dan lihat setakat mana kebolehan anda menjawab soalan temuduga. 

Bagaimana NAK Dapatkan Bantuan Tersebut?

Anda hanya perlu mengisi borang daftar dibawah. Kemudian periksa inbox anda dan terima email dari kami. Sangat mudah. Masa depan anda bukan bergantung dengan kami, tetapi bergantung kepada keputusan anda mengambil tindakan Hari Ini.

Daftar sekarang dengan mengisi borang dibawah.

p.s  Ada sebab kenapa anda terjumpa laman web ini.

p.s.s Sekali lagi, sukacitanya saya nak mengingatkan anda, nilai maklumat yang akan anda perolehi untuk mencapai kejayaan dalam peperiksaan Penguasa Kastam.

 1. Nota rujukan pantas TERKINI yang anda boleh download segera, dan buat rujukan
 2. Tips-tips persediaan - rahsia-rahsia yang tidak diketahui oleh calon-calon temuduga yang anda boleh aplikasikan sebelum, semasa dan selepas temuduga
 3. Nota-nota rujukan tambahan TERKINI yang tidak terdapat dimana-mana kedai buku
 4. Contoh-contoh soalan dan jawapan TERKINI yang anda boleh buat latihan
 5. Sokongan email dari tim IKR

Your Privacy is SAFE

Pin It on Pinterest

This is the bottom slider area. You can edit this text and also insert any element here. This is a good place if you want to put an opt-in form or a scarcity countdown.