Fakta Penting

90% peserta temuduga tidak bersedia atau sambil lewa menghadapi temuduga kerana tidak tahu apa yang perlu dilakukan sebelum menghadapinya. Kekurangan pengetahuan dan pendedahan tentang teknik menghadiri temuduga salah satu sebab mengapa graduan universiti atau kolej gagal dalam temuduga.

Tidak bersedia dari segi komunikasi atau pertuturan adalah penyebab utama peserta temuduga hilang idea bercakap di depan panel. Penampilan diri yang salah menyebabkan peserta temuduga gagal diterima. Over Confident salah satu faktor utama kegagalan calon yang telah menghadiri temuduga.

Perkara Yang PERLU & JANGAN dilakukan Ketika Temuduga.

 1. Pastikan anda cari dulu lokasi temu duga sebelum hari sebenar anda perlu menghadirinya. Ini bagi mengelakkan anda tersesat atau tiba lewat pada hari berkenaan. Anda perlu sampai ke lokasi sekurang-kurangnya 10 minit sebelum waktu yang ditetapkan. Kelewatan adalah perkara yang paling tidak boleh diterima dalam temu duga. Jika ia tidak dapat dielakkan, sila hubungi dan maklumkan mengenai kelewatan anda
 2. Kaji dan kenali jenis temu duga pekerjaan yang anda akan hadiri. Buat persediaan dan berlatih untuknya. Namun, jangan menghafal atau terlebih berlatih hingga cara anda menjawab nanti kelihatan dibuat-buat. Semak soalan lazim temu duga yang terdapat dalam panduan temu duga.
 3. Beri salam hormat kepada penyambut tetamu atau pembantu syarikat tempat anda memohon kerja. Di sinilah anda dapat menampilkan tanggapan pertama (first impression) yang baik.
 4. Bawa salinan resume untuk dirujuk penemuduga. Lebih baik jika anda sertakan bersama portfolio kemahiran kerja anda.
 5. Jika diberikan borang permohonan kerja, isi dengan kemas, lengkap dan tepat.
 6. Beri salam kepada penemuduga dan sebut pangkat atau gelaran mereka – Cik, Puan, Encik atau Dr. Jika tidak pasti, tanyakan kepada penyambut tetamu.
 7. Buat eye contact yang baik dengan penemuduga.
 8. Tunjukkan anda sangat berminat bekerja di syarikat itu.
 9. Elakkan berbicara mengenai topik yang kontroversi.
 10. Pastikan pendapat bernas anda disampaikan dengan baik dan disokong dengan fakta supaya mampu dimengerti oleh penemuduga.
 11. Tunjukkan apa yang anda boleh lakukan untuk syarikat berbanding apa yang boleh anda peroleh daripada mereka.
 1. JANGAN mengunyah gula-gula getah ketika sesi temu duga.
 2. JANGAN terlalu bergantung kepada borang permohonan dan resume untuk menampilkan kebolehan anda. Tidak kira bagaimana hebat pun anda dari segi akademik untuk jawatan yang dipohon, anda masih perlu mempromosikan diri di hadapan penemuduga.
 3. Berjabat tangan dengan `kemas’ dan yakin. JANGAN bersalam dengan tangan yang basah.
 4. Tunggu sehingga anda dipelawa untuk duduk dan betulkan postur serta `bahasa badan’ anda. Duduk tegak, JANGAN gugup dan tunjukkan wajah bersedia dan berminat sepanjang tempoh temu duga.
 5. JANGAN cuba-cuba untuk berjenaka ketika ditemuduga.
 6. JANGAN merokok walaupun si penemuduga mengajak anda berbuat demikian. Elakkan juga merokok sebelum menghadiri temu duga supaya badan tidak berbau. Segarkan nafas anda.
 7. JANGAN gunakan bahasa pasar, slang atau kata-kata seperti ‘uh’, `hmmm’ dan sebagainya.
 8. JANGAN bercakap terlalu lemah-lembut. Suara yang bertenaga menggambarkan keyakinan.
 9. Miliki keyakinan dan tenaga yang tinggi tetapi JANGAN keterlaluan.
 10. JANGAN pula tunjukkan anda teramat memerlukan pekerjaan hingga sanggup menerima apa-apa jawatan pun.
 11. JANGAN mengulas apa-apa yang negatif mengenai bekas majikan, penyelia atau teman sekerja.
 12. JANGAN sesekali menipu. Jawab pertanyaan panel temu duga dengan jujur dan padat. JANGAN berikan jawapan yang meleret.
 13. Tekankan mengenai pencapaian anda. JANGAN bercerita perkara negatif mengenai diri sendiri.
 14. JANGAN berikan jawapan yang terlalu ringkas seperti ya atau tidak. Bila perlu, sokong jawapan anda dengan sedikit penerangan dan contoh. Ceritakan perkara yang dapat menyerlahkan bakat, kemahiran dan kesungguhan anda.
 15. Buktikan bahawa anda ada membuat kajian mengenai syarikat dan industri yang ingin diceburi bila menjawab soalan.
 16. JANGAN berbicara mengenai masalah peribadi atau keluarga.
 17. JANGAN jawab soalan dengan berkata sesuatu seperti “Itu soalan yang bagus..”. Anda boleh mengambil masa untuk memikirkan jawapan dengan mengulang semula soalan atau meminta penemuduga mengulang soalan. Tidak mengapa jika anda mengambil masa sejenak sebelum menjawab soalan.
 18. JANGAN jawab sebarang panggilan telefon bimbit ketika sesi temu duga. Pastikan anda sudah senyapkan atau matikannya.
 19. JANGAN terburu-buru bertanyakan hal gaji, cuti, bonus atau faedah sehingga anda benar-benar menerima tawaran kerja itu tapi sentiasa bersedia jika ditanyakan soalan sebegitu.

Sudahkah anda membaca contoh soalan temuduga SPA?

Cadangan Rujukan Lengkap Tips Temuduga SPA

Berikut, saya ingin cadangkan satu rujukan yang boleh membantu anda membuat persediaan awal walaupun temuduga akan diadakan pada keesokkan harinya!

Pernahkah anda menghadiri sebarang temuduga sebelum ini?

Tahukah anda apakah persediaan awal yang boleh membantu anda lulus temuduga?

Tahukah anda cara penampilan yang betul supaya penemuduga yakin dengan kelayakan anda?

Jika anda takut untuk menghadapi temuduga yang akan diadakan, jangan risau kerana saya juga pernah menghadiri beberapa temuduga dan gagal.

Itu sebelum saya menemui satu rujukan khas untuk menghadiri temuduga. Tahukah anda, 80% pencari kerja yang menghadiri temuduga GAGAL bukan kerana tidak layak, tetapi tidak menujukkan diri mereka sebenarnya paling layak untuk diambil bekerja.

Sebentar lagi, saya akan dedahkan kepada anda satu sumber rujukan lengkap untuk menghadiri temuduga SPA atau mana-mana temuduga kerja. Anda akan ketahui apakah keperluan dan kehendak sebenar yang melayakkan anda diambil bekerja oleh pihak SPA atau mana-mana agensi tidak kira kerajaan atau swasta dan akhirnya saya akan tujukkan bagaimana untuk anda memenuhi keperluan dan kehendak tersebut.

Saya mencadangkan anda Rujukan Rahsia Bijak Temuduga oleh pasukan penulis Tim Infokerjaya.

[mailmunch-form id=”26610″]

Tim Infokerjaya adalah satu kumpulan profesional yang berpengalaman menulis dan menyediakan rujukan untuk peperiksaan dan juga rujukan temuduga yang dianjurkan oleh SPA. Mereka telah membantu 68,000 calon sejak tahun 2009 melalui rujukan mereka dan juga melalui EMAIL. Jumlah yang sangat banyak.

Dengan adanya Rujukan Rahsia Bijak Temuduga anda mempunyai peluang yang tinggi untuk lulus temuduga. Rujukan ini terbahagi kepaad 5 komponen:

 1. Komponen 1 – Soalan Killer Temuduga, Komponen ini mendedahkan tentang 10 soalan Killer yang menjadi antara favourite soalan panel temuduga kepada calon. Komponen ini memerlukan anda merancang jawapan anda mengikut kemahuan panel temuduga. Anda tahu fungsi soalan, anda boleh jawab dengan bersahaja.
 2. Komponen 2 – Checklist Temuduga, Checklist Temuduga satu komponen yang efektif untuk persediaan temuduga anda. Lihat pada senarai yang perlu anda lakukan sebelum temuduga, semasa temuduga dan selepas temuduga.
  Jika persediaan semasa temuduga anda tak tahu, apatah lagi persediaan bagi selepas temuduga. Ramai calon ambil mudah persediaan semasa dan selepas ini!
 3. Komponen 3 – Peta Minda Rujukan Pantas, 5 Peta Minda (Mind-Map) bagi memudahkan anda rujuk di saat akhir sebelum temuduga merangkumi, Tujuan Temuduga, Jenis Temuduga/Format, Bagaimana Mengkaji Syarikat?, First Impression Panel Temuduga, Permainan Temuduga. Anda mungkin cakap…”Alah tak perlulah mind map ni, tak penting sangat”. Ia nampak tidak penting di waktu sekarang, tapi ia tersangat penting apabila anda teraba-raba ingin lakukan ulangkaji akhir nanti.
 4. Komponen 4 – Pengalaman Temuduga Sektor Swasta, Jika anda bakal hadir temuduga sektor swasta, komponen ini sangat membantu anda. Ia adalah perkongsian pengalaman sebenar. Anda dapat lihat, bagaimana tekanan diberikan melalui soalan-soalan yang panel temuduga ajukan kepada calon.
 5. Komponen 5 – Pengalaman Temuduga Sektor Awam, Dalam perkongsian ini, anda dapat lihat pola soalanyang sering ditanya oleh panel temuduga kerajaan yang kebiasaannya adalah mereka yang berkhidmat di sektor kerajaan juga dan berjawatan tinggi.

Berikut adalah beberapa testimoni oleh pembaca RAHSIA LULUS TEMUDUGA KERJA KERAJAAN:

Testimoni 1

Terima kasih Tim Infokerjaya. Panduan yang diberikan memang amat membantu. Saya mengaku tanpa bantuan eBook, memang susah untuk menjawab soalan exam PTD ni.

Lagi pon saya sekarang berada di Melbourne, memang susah nak dapat buku rujukan terbaru mengenai pentadbiran dan isu semasa di Malaysia kat sini. Dengan eBook, masalah saya nak mencari bahan rujukan selesai.

Nurul, Melbourne

Testimoni 2

Saya kali pertama menduduki exam online PTD 2014.. Dan alhamdulillah saya terus lulus.. Terima Kasih Tim Info Kerjaya kerana dengan bantuan ebook anda saya berjaya exam PTD.

Saya rekomen penuh ebook ini kepada bakal calon PTD akan datang.. Beli lah.. Tak rugi pon 🙂

Hanizul, Calon Temuduga PTD

Yang terbaik mengenaik Tim InfoKerjaya ini, mereka bukan sahaja menyediakan bahan rujukan tetapi juga sokongan/support melalui email. Jika anda ada sebarang persoalan, hantarkan sahaja email kepada mereka dan mereka akan membalasnya dengan segera dengan memberikan bantuan yang terbaik.

Ingin dimaklumkan, rujukan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan adalah rujukan berbayar. Walaubagaimanapun, Tim Infokerjaya memberikan Jaminan Wang Dikembalikan 7 Hari jika anda tidak berpuas hati dengan rujukan mereka. Anda boleh baca rujukan tersebut, dan jika ia tidak membantu, anda boleh mohon dikembalikan wang anda 100%.

Jangan lepaskan peluang keemasan ini. Bayangkan jika anda diberikan peluang untuk lulus temuduga tetapi tidak mengambil peluang tersbut. Peluang seperti ini hanya datang sekali seumur hidup.

Jika anda ingin mengubah kehidupan anda, inilah masanya untuk mengambil tindakan. Kesimpulannya, dengan adanya rujukan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan, anda:

 • Lebih bersedia untuk menghadapi temuduga SPA dengan penampilan yang meyakinkan,
 • anda bersedia dengan soalan-soalan membunuh dan cara menjawab dengan betul,
 • sokongan melalui email oleh Tim Infokerjaya.

Persaingan untuk mendapatkan kerja kerajaan AMAT tinggi dan peluang untuk anda berjaya adalah tipis jika anda langsung TIDAK TAHU bagaimana untuk bersedia menghadapi temuduga tersebut. Dengan persediaan yang betul, insya-allah kejayaan milik anda.

Jika anda berminat untuk mendapatkan rujukan tersebut, sila isi borang dibawah untuk maklumat lanjut.

[grwebform url=”https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=B7Ejr&webforms_id=7631804″ css=”on” center=”off” center_margin=”200″/]


Senarai Jadual Temuduga Untuk Ogos – September 2015

Pegawai Penjara Gred KX17
(Jabatan Penjara Malaysia)
[ Tarikh Temu Duga: 05 September 2015 – 11 September 2015 ]

Pembantu Tadbir (Kewangan) Gred W17
(Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis)
[ Tarikh Temu Duga: 14 September 2015 – 15 September 2015 ]

Latihan Jururawat PSL Gred U29
(Calon Sarawak)
[ Tarikh Temu Duga: 14 September 2015 – 15 September 2015 ]

Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 (Pahang)
(Kementerian Kesihatan Malaysia)
[ Tarikh Temu Duga: 01 September 2015 – 11 September 2015 ]

Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 (Johor)
(Kementerian Kesihatan Malaysia)
[ Tarikh Temu Duga: 01 September 2015 – 10 September 2015 ]

Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 (Perak)
(Kementerian Kesihatan Malaysia)
[ Tarikh Temu Duga: 01 September 2015 – 11 September 2015 ]

Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 (Kedah)
(Kementerian Kesihatan Malaysia)
[ Tarikh Temu Duga: 01 September 2015 – 10 September 2015 ]

Jurutera (Elektrik) Gred J41
(Kementerian Kerja Raya)
[ Tarikh Temu Duga : 25 Ogos 2015 – 02 September 2015 ]

Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian Gred U17
(Calon Sabah)
[ Tarikh Temu Duga: 09 September 2015 – 15 September 2015 ]

Latihan Jururawat dari Jururawat Masyarakat (PSL) Gred U29
(Calon Sabah)
[ Tarikh Temu Duga: 02 September 2015 – 08 September 2015 ]

Rujukan Temuduga Kerja Kerajaan sesuai untuk jawatan berikut:

 • Latihan Pembantu Kesihatan Awam Gred U17 Baru
 • Penolong Pegawai Pendaftaran Gred KP27 Baru
 • Latihan Jururawat Gred U29 (PSL) Sesi Januari 2015 (Calon Sarawak)
 • Latihan Jururawat Gred U29 (PSL)
 • Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11
 • Pegawai Kesihatan Persekitaran Gred U41
 • Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U1
 • Pegawai Dietetik Gred U41
 • Pegawai Penerangan Gred S41
 • Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma
 • Juruteknik Komputer Gred FT17
 • Juruteknik Komputer Gred FT17
 • Pembantu Penguatkuasa Gred N17
 • Pegawai Belia dan Sukan Gred S41
 • Pegawai Penerangan Gred S41
 • Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29
 • Pegawai Imigresen Gred KP17
 • Penolong Pegawai Keselamatan Gred KP27
 • Pegawai Arkib Gred S41
 • Separa Perubatan Gred U29
 • Pegawai Pertahanan Awam Gred KP41
 • Akauntan Gred W41
 • Penolong Pegawai Arkib Gred
 • Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred
 • Penolong Pegawai Belia dan Sukan Gred S27
 • Penolong Pegawai Siasatan Gred P29
 • Penolong Penguasa Penjara Gred KX27
 • Penolong Penguasa Kastam Gred W27
 • Penguasa Kastam Gred W41
 • Separa Perubatan Gred U29
 • Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam Gred S27
 • Jurufotografi Gred B17
 • Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41
 • Juruaudit Gred W41
 • Pembantu Operasi Gred N11
 • Pegawai Penyelidik Gred Q41 (Polimer Material)
 • Pegawai Penyelidik Gred Q41 (Polimer)
 • Penolong Pegawai Perubatan Gred U41

 Senarai  Jadual Temuduga SPA Terkini

 Senarai Jadual Temuduga Untuk Disember 2014

 • Penolong Jurutera Gred JA29
  (Kementerian Kesihatan Malaysia)
  [ Tarikh Temu Duga: 16 Disember 2014 – 29 Disember 2014 ]
 • Pembantu Muzium Gred S17
  (Jabatan Muzium Malaysia)
  [ Tarikh Temu Duga: 13 Disember 2014 – 18 Disember 2014 ]
 • Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N17 (Sarawak)
  (Di Jabatan Perkhidmatan Awam Serta
  Pelbagai Kementerian/Jabatan)
  [ Tarikh Temu Duga: 15 Disember 2014 – 19 Disember 2014 ]
 • Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N17 (Sabah)
  (Di Jabatan Perkhidmatan Awam Serta
  Pelbagai Kementerian/Jabatan)
  [ Tarikh Temu Duga: 15 Disember 2014 – 19 Disember 2014 ]
 • Pegawai Khidmat Pelanggan Gred N17 (Semenanjung)
  (Di Jabatan Perkhidmatan Awam Serta
  Pelbagai Kementerian/Jabatan)
  [ Tarikh Temu Duga: 14 Disember 2014 – 24 Disember 2014 ]
 • Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41
  (Jabatan Kebajikan Masyarakat)
  [ Tarikh Temu Duga: 10 Disember 2014 – 07 Januari 2015 ]
 • Pembantu Operasi Gred N11
  (Pelbagai Kementerian dan Jabatan)
  [ Tarikh Temu Duga: 07 Disember 2014 – 19 Disember 2014 ]

Update #3 pada 11 November 2014:

Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41
(Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia)
[ Tarikh Temu Duga: 09 Disember 2014 – 15 Januari 2015 ]

Pegawai Penyelidik Gred Q41 (Farmasi)
(Agensi Nuklear Malaysia)
[ Tarikh Temu Duga: 02 Disember 2014 – 03 Disember 2014 ]

Pegawai Penyelidik Gred Q41 (Teknologi Bioperubatan)
(Agensi Nuklear Malaysia)
[ Tarikh Temu Duga: 02 Disember 2014 – 05 Disember 2014 ]

Pegawai Meteorologi Gred C41
(Jabatan Meteorologi,
Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi)
[ Tarikh Temu Duga: 02 Disember 2014 – 11 Disember 2014 ]

Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11(Terengganu)
(Kementerian Kesihatan Malaysia)
[ Tarikh Temu Duga: 07 Disember 2014 – 11 Disember 2014 ]


 Senarai Jadual Temuduga Untuk November 2014

Update #2 pada 11 November 2014:

 1. Pembantu Akauntan Gred W17 (Sarawak) 
  (Jabatan Akauntan Negara Malaysia)
  [ Tarikh Temu Duga: 24 November 2014 – 28 November 2014 ]
 2. Pembantu Akauntan Gred W17 (Sabah)
  (Jabatan Akauntan Negara Malaysia)
  [ Tarikh Temu Duga: 24 November 2014 – 27 November 2014 ]
 3. Pembantu Akauntan Gred W17 (Semenanjung)
  (Jabatan Akauntan Negara Malaysia)
  [ Tarikh Temu Duga: 23 November 2014 – 28 November 2014 ]
 4. Pegawai Pemulihan Perubatan Gred U41 (Pertuturan) 
  (Kementerian Kesihatan Malaysia)
  [ Tarikh Temu Duga: 24 November 2014 – 25 November 2014 ]
 5. Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam Gred S27 Baru
  (Pejabat Pentadbiran Setiauaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang)
  [ Tarikh Temu Duga: 24 November 2014 – 25 November 2014 ]

Update #1 pada 1 November 2014:

 1. Latihan Pembantu Kesihatan Awam Gred U17 (Calon Sarawak))
  [ Tarikh Temu Duga: 19 November 2014 – 23 November 2014 ]
 2. Penolong Pegawai Pendaftaran Gred KP27 (Jabatan Pendaftaran Negara)
  [ Tarikh Temu Duga: 11 November 2014 – 28 November 2014 ]
 3. Latihan Jururawat Gred U29 (PSL) Sesi Januari 2015 (Calon Sarawak)
  [ Tarikh Temu Duga: 17 November 2014 – 18 November 2014 ]
 4. Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 (Sarawak) (Kementerian Kesihatan Malaysia)
  [ Tarikh Temu Duga: 10 November 2014 – 28 November 2014 ]
 5. Pegawai Kesihatan Persekitaran Gred U41 (Kementerian Kesihatan Malaysia)
  [ Tarikh Temu Duga: 04 November 2014 – 15 November 2014 ]
 6. Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 (Selangor) (Kementerian Kesihatan Malaysia)
  [ Tarikh Temu Duga: 10 November 2014 – 21 November 2014 ]
 7. Pembantu Perawatan Kesihatan Gred U11 (W.P. Kuala Lumpur) (Kementerian Kesihatan Malaysia)
  [ Tarikh Temu Duga: 10 November 2014 – 14 November 2014 ]
 8. Pegawai Dietetik Gred U41 (Kementerian Kesihatan Malaysia)
  [ Tarikh Temu Duga: 04 November 2014 – 14 November 2014 ]

Pin It on Pinterest