[PENTING] SILA BACA SETIAP AYAT. SEBAB ANDA TAK NAK TERLEPAS MAKLUMAT PENTING

ANDA NAK CONTOH SOALAN DAN JAWAPAN TEMUDUGA PEMBANTU PENGUASA KASTAM WK19?

 

Salam bahagia saya ucapkan kepada anda, calon Temuduga Pembantu Penguasa Kastam WK19. Anda sampai ke sini kerana nak cari contoh soalan temuduga dan jawapannya, betul?

Anda berada pada landasan yang betul.

Hi, Nama Saya Rammel Ramli, dan saya nak bantu anda lulus temuduga Pembantu Penguasa Kastam WK19. 

Berikut Adalah Beberapa Contoh Soalan Berserta Jawapan Untuk Temuduga Pem. Penguasa Kastam WK19

1.Sila terangkan mengenai diri anda.

Sejak dari bangku sekolah lagi, saya telah berusaha membentuk kerjaya untuk menjadi seorang jurutera yang akan berkhidmat kepada Negara Malaysia. Untuk mencapai matlamat saya, saya telah mengambil pengajian dalam Diploma Kejuruteraan Awam dan 3 tahun selepas itu, saya menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam di UiTM. Saya belajar bersungguh-sungguh sehingga mendapat keputusan yang cemerlang dalam pengajian saya. Saya mempunyai pengalaman 3 tahun bekerja dalam bidang kejuruteraan awam di sektor swasta di mana saya terlibat dalam projek-projek pembangunan bangunan. Saya yakin, dengan gabungan akademik saya dan pengalaman yang ada, saya mampu untuk memikul tanggungjawab yang diberi sekiranya saya berjaya mendapatkan kerja dalam sektor awam ini.

2. Apakah yang anda sertai semasa bersekolah / mengaji di universiti dahulu? Adakah anda seorang yang aktif?

Ya, saya seorang yang sangat aktif. Di sekolah , saya aktif dalam pasukan kadet polis dan selalu menyertai perbarisan di mana-mana acara. Selain itu juga saya seorang yang aktif dalam persatuan Taekwondo di universiti dan banyak memenangi kejohanan yang sering dianjurkan oleh pihak universiti. Semasa bekerja pula, setiap petang saya akan ke gimnasium untuk bersukan dan beriadah demi meningkatkan dan memelihara kesihatan saya.

3. Bolehkah anda terangkan mengenai projek akhir tahun anda di universiti?

Projek akhir tahun saya adalah mengenai kajian kes yang bertajuk "Groundwater Monitoring at Pulau Burung Landfill Area". Projek ini mengambil masa setahun untuk diselesaikan. Projek ini dijalankan bagi mengetahui sama ada sumber air bawah tanah di kawasan tempat pelupusan sampah di Pulau Burung adalah selamat dari pencemaran atau tidak. Daripada hasil kajian ini, didapati air bawah tanah di sini tidak tercemar di tahap yang tinggi dan ianya masih selamat mengalir ke dalam sungai berdekatan. 50 Soalan Temuduga : Soalan Sebenar Jawatan Kerajaan

4. Adakah anda mempunyai rancangan untuk melanjutkan pelajaran anda?

Ya, saya telah mendapat Ijazah Sarjana Kejuruteraan Awam, dan sekarang saya sedang merancang untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat PhD. Saya merasakan dengan berkhidmat di sektor awam, peluang saya untuk melanjutkan pelajaran lebih terbuka dan seterusnya dapat menyumbang kepakaran kepada jabatan setelah tamat pengajian kelak.

5. Apakah tugasan paling sukar yang pernah anda selesaikan dan apakah peranan utama anda?  

Projek penyelidikan saya merupakan satu tugasan yang paling mencabar kerana ia begitu kompleks. Saya mengambil masa dua semester untuk menyiapkannya dan saya sangat sibuk dalam proses penyiapannya. Saya terpaksa membuat banyak keputusan sendiri tanpa bantuan daripada sesiapapun. Akhirnya, penyelidikan saya berjaya disiapkan dan mendapat markah penilaian yang tinggi. Saya sungguh puas hati dengan hasil kerja saya walaupun ianya sangat sukar.

NAK LAGI?

6. Apa hobi awak? Hobi saya adalah membaca buku.

Saya suka membaca buku berkenaan motivasi. Buku-buku yang menjadi kegemaran saya adalah buku tulisan Dato Fazilah Kamsah, Dr Tuah Iskandar, dan juga buku pakar motivasi Anthony Robin. Dengan membaca buku motivasi sebegini, saya dapat meningkatkan keyakinan saya dalam melakukan apa-apa sahaja dalam kehidupan seharian, terutamanya semasa bekerja. Saya menjadi lebih berani, yakin, kreatif, berwawasan dan seterusnya ini semua menyumbang dalam kecemerlangan kerjaya saya.

7. Apakah persediaan yang anda buat untuk temuduga ini?

Persediaan yang saya buat untuk temuduga ini adalah saya mencari maklumat tentangnya di Internet, membaca buku panduan temuduga, bertanya kepada rakanrakan yang ada pengalaman temuduga, membaca isu semasa di akhbar, dan bermacam-macam lagi persediaan yang saya buat. Ianya bukan sahaja merangkumi soal zahir saja, saya juga membuat persediaan dari segi mental juga kerana saya tahu bahawa temuduga ini sangat mencabar dan tinggi persaingannya. Hanya yang terbaik sahaja yang akan berjaya, dan sebab itulah saya mesti menjadi yang TERBAIK.

8. Adakah anda gemar untuk bekerja bersendirian ataupun secara berkumpulan?

Saya mudah bergaul dengan sesiapa sahaja. Saya seorang yang boleh bertolak ansur dan menghormati keputusan kerja orang lain di sekeliling saya. Bekerja secara berkumpulan, saya amat sukakannya kerana ianya dapat memberi lebih banyak idea untuk membentuk idea yang terbaik. Saya juga tidak kisah jika bekerja seorang diri kerana usaha saya ini akan menjadikan diri saya lebih kreatif, inovatif dan lebih berdikari.

9. Apa kelebihan diri?

Setiap orang pasti memiliki kelebihan tersendiri.Begitu juga dengan saya. Kelebihan saya adalah saya mudah berkerjasama, mudah mesra dengan orang, bertanggungjawab, dan bercita-cita besar dalam kehidupan. Saya yakin dengan kelebihan saya ini, terutamanya bercita-cita besar ataupun THINK BIG, ianya mampu meningkatkan kecemerlangan saya dalam kerjaya. Kerjaya saya yang cemerlang juga turut membawa kesan yang cemerlang kepada organisasi yang saya sertai.

10. Semasa di universiti, kegiatan yang bagaimanakah yang anda paling anda banyak ceburi?

Sewaktu di universiti, saya menyertai Persatuan Ijazah Sarjana Muda yang dikenali juga sebagai PERSADA dan kami membuat aktiviti berpersatuan ini seminggu sekali di mana kami akan berkumpul untuk bermesyuarat serta berbincang bersama apakah program yang hendak kami jalankan. Selain itu saya juga mewakili universiti dalam sukan bola sepak dan kami pernah menjadi juara dalam pertandingan bola sepak antara university seluruh Malaysia.

NAK LAGI?

Ini Sebahagian Dari Apa Yang Akan Anda Dapat Sebentar Lagi (50 kesemuanya) ...

Saya nak bantu Anda membuat persediaa temuduga pem. penguasa kastam. Saya telah sediakan nota ringkas, rujukan, contoh-contoh soalan, panduan dan tips-tips temuduga penguasa kastam bermula hari ini sehingga hari temuduga berlangsung. 

Sebab saya tahu, anda sekarang tak tahu apa-apa dan belum buat persediaan.

Siapa saya?

Seorang bekas pensyarah dan juga sebahagian dari team yang menghasilkan panduan, rujukan dan nota serta latihan untuk temuduga kerajaan seperti temuduga Pegawai Tadbir, temuduga Akauntan, dan juga temuduga pembantu penguasa kastam WK19 yang bakal anda hadiri.

Team Kami Dikenali Sebagai Tim Info Kerjaya (IKR)

Saya dan tim IKR telah membantu ramai calon lulus dalam temuduga kerajaan sejak tahun 2009 dan hari ini, giliran anda untuk saya dan tim IKR, bantu anda lulus temuduga Pembantu Penguasa Kastam WK19.

Sebab kami nak lihat anda berjaya.

Itu tak penting. 

Yang Penting... Anda menerima nota-nota terkini untuk tahun 2017

Anda boleh dapatkan nota-nota lepas dari rakan-rakan atau calon-calon sebelum ini, tetapi ia tidak sama dengan nota dan panduan terkini, untuk tahun 2017. 

Ramai calon-calon lepas telah mendapatkan Nota dan Rujukan yang terkini dari kami.

BUKTINYA, GAMBAR EMAIL DIBAWAH, DARI 2009 HINGGA 2016

 

APA YANG AKAN ANDA DAPAT?

Jika anda Nak, setiap hari bermula hari ini, anda akan menerima email dari saya maklumat penting mengenai temuduga pem. penguasa kastam.

Saya boleh bagi 6 Sebab kenapa anda perlukan email yang saya hantar. Sebabnya,

Dalam siri email tersebut anda akan menerima: 

  1. Nota rujukan ringkas TERKINI yang anda boleh download segera, dan buat rujukan
  2. Tips-tips persediaan - rahsia-rahsia yang tidak diketahui oleh calon-calon temuduga yang anda boleh aplikasikan sebelum dan semasa temuduga
  3. Nota-nota rujukan tambahan TERKINI yang tidak terdapat dimana-mana kedai buku, jadi anda tak perlu bersusah payah nak cari.
  4. Contoh-contoh soalan temuduga yang biasa ditanya, memudahkan anda menjangka soalan yang akan keluar
  5. Video-video untuk membantu anda membuat persediaan supaya anda mudah hadam
  6. Sokongan email dari tim IKR sebab kami tahu anda ada banyak soalan yang nak ditanya nanti.

dan bermacam-macam lagi bimbingan yang akan anda terima yang dapat membantu anda lulus temuduga pembantu penguasa kastam.  Nak?

 

BANTUAN TIDAK BERHENTI SETAKAT ITU SAHAJA.

Anda juga akan menerima 50 contoh soalan beserta dengan Jawapan sebagai garis panduan yang boleh membantu anda membuat persediaan awal dan juga untuk anda guna semasa temuduga.

Jadi anda tahu apa nak jawab nanti semasa berdepan dengan penemuduga.

Soalan dan jawapan yang kami berikan adalah antara soalan-soalan yang biasa keluar semasa temuduga berlangsung. 

 

 Bagaimana Untuk Mendapatkan
Jawapan & Contoh Soalan Tersebut?

Anda hanya perlu mengisi borang daftar dibawah. Kemudian periksa inbox anda dan terima email dari kami. Sangat mudah. Masa depan anda bukan bergantung dengan kami, tetapi bergantung kepada keputusan anda mengambil tindakan Hari Ini.

Daftar sekarang dengan mengisi borang dibawah.

 

p.s.. anda akan jumpa banyak laman web yang memberikan tips dan panduan temuduga, tetapi hanya disini sahaja anda mendapat maklumat terbaik dan terkini 2017 dari saya. Sebab saya bersungguh-sungguh nak lihat anda lulus temuduga Pembantu Penguasa Kastam Gred WK19.

Pin It on Pinterest

This is the bottom slider area. You can edit this text and also insert any element here. This is a good place if you want to put an opt-in form or a scarcity countdown.