Kami sedang mengemaskini page ini untuk maklumat terkini bagi peperiksaan Contoh Soalan Pembantu Tadbir N19 yang akan diadakan pada 10 Oktober 2019

Sementara itu, untuk muat turun SEGERA,

Nota Ringkas Contoh Soalan Pembantu Tadbir 2019

Hantarkan WhatsApp kepada En. Rammel Ramli ( 011 5928 1883) SEKARANG!

Tekan sini untuk WhatsApp 

(Jika anda sedang melayari laman ini menggunakan telefon bimbit, tekan link diatas. Aplikasi WhatsApp akan dibuka secara automatik)

Contoh Soalan Pembantu Tadbir N19

Adakah anda sedang mencari Contoh Soalan Pembantu Tadbir N19 bagi menghadapi Peperiksaan SPA? Kami sedang mengemaskini page ini untuk maklumat terkini bagi peperiksaan Jurutera J41 yang akan akan datang nanti.

Oleh hal demikian, sementara page ini dikemaskini, hantarkan WhatsApp kepada admin SkopKerjaya.com untuk mendapatkan

Nota Ringkas Soalan Pembantu Tadbir N19

Tekan sini untuk WhatsApp (jika guna hp)

En. Rammel Ramli ( 011 5928 1883) SEKARANG!

contoh soalan pembantu tadbir n19

contoh soalan pembantu tadbir n19

Contoh Soalan Pembantu Tadbir N19

Contoh Soalan Pengetahuan AM, Seperti sedia maklum, Peperiksaan Online Jurutera J41 terbahagi kepada 2 bahagian iaitu:

  1. Seksen A – Pengetahuan Am
  2. Seksyen A – Daya Menyelesaikan Masalah
  3. Seksyen B – Kefahaman Bahasa Inggeris

Peperiksaan Pembantu Tadbir n19 direka untuk menguji Pengetahuan AM mengenai Malaysia dan Dunia. Sebagai calon peperiksaan, seseorang itu bukan sahaja perlu melengkapkan diri dengan isu-isu semasa terkini berkaitan dengan politik, ekonomi, social, juga isu-isu penting yang berlaku beberapa tahun yang lepas.

Bacaan Tambahan: Contoh Soalan Peperiksaan PTD M41

SEKSYEN A-  PENGETAHUAN AM

Masa : 40 Minit
Bilangan Soalan : 50

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secara umum berkaitan dengan urusan perkastaman, pengurusan sumber ekonomi dan kewangan, perdagangan antarabangsa, pengurusan teknologi maklumat & komunikasi, keselamatan negara, undang-undang, bidang sains, bidang sosial, bidang
sukan, bidang agama dan lain-lain perkembangan semasa.

SEKSYEN A – DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Masa : 45 Minit
Bilangan Soalan : 40

Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara-perkara berikut:

i) Kemahiran Menggunakan Logik

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat yang diberikan untuk memilih jawapan yang paling tepat dalam menyelesaikan masalah yang dikemukakan.

ii) Kemahiran Menginterpretasi Data

Calon akan diberikan beberapa soalan penyelesaian masalah yang menggunakan pelbagai data dan perangkaan. Calon dikehendaki menganalisa
data-data tersebut untuk menyelesaikan masalah yang dikemukakan.

iii) Konsep Matematik

Konsep Matematik yang digunakan termasuklah algebra dan geometri. Walaupun ada antara calon yang memiliki kelayakan dalam bidang matematik di peringkat diploma, ini tidak bermakna memberi kelebihan bagi mereka menjawab soalan berbanding calon daripada bidang lain, kerana soalan yang dikemukakan adalah lebih kepada asas-asas matematik sukatan pelajaran Tingkatan 5 (Sijil Pelajaran Malaysia).

SEKSYEN B – KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS

Masa : 45 Minit
Bilangan Soalan : 40

Pin It on Pinterest