Temuduga Penolong Jurutera JA29

Contoh Soalan Temuduga Penolong Jurutera JA29.  Anda dipanggil untuk menghadiri temuduga SPA. Apakah persediaan yang perlu dilakukan supaya anda tidak gagal dalam temuduga tersebut? Seramai 5,000++ daripada 40,000++ orang calon telah dipanggil untuk menghadiri temuduga penolong jurutera gread JA29, tidak lama lagi.

Teruskan bacaan anda.

Untuk makluman anda, daripada 5,000 orang calon yang akan menghadapi temuduga kastam, hanya 300 orang yang diperlukan untuk mengisi kekosongan jawatan dalam jabatan kerajaan Malaysia.

Seorang Penolong Jurutera Gred JA29 bertanggungjawab mengendalikan pelaksanaan projek bagi skop kerja kejuruteraan.

Antaranya:

Kejuruteraan awam, mekanikal dan elektrik iaitu mengumpul maklumat untuk penyediaan reka bentuk, menyedia dan menyemak lukisan kejuruteraan, merekod inventori, mengawas tapak projek, menyelia pelaksanaan kerja pengawasan pembinaan di tapak projek, menyediakan laporan kemajuan projek, membantu kerja-kerja perundingan dan penyediaan sebut harga dan tender, menjalankan kerja penyenggaraan bangunan dan workshop, melaksanakan kerja-kerja kawalan, pengujian, penyenggaraan berkala peralatan elektrik, merancang dan menyusun aktiviti bagi mengawal selia sistem pengairan dan saliran serta menjalankan tugas-tugas yang berkaitan.

[+] MUAT TURUN RUJUKAN PANTAS TEMUDUGA PENOLONG JURUTERA JA29

Tarikh Temuduga Penolong Jurutera Gred JA29.

Tarikh interview untuk Penolong Jurutera dijangka akan diadakan diantara 02/5/2017-26/5/2017.

Apakah persediaan yang perlu anda lakukan sebelum menghadiri temuduga ini? Sudahkah anda memiliki nota lengkap temu duga jawatan penolong jurutera JA29?

Persediaan Awal Sebelum Temuduga

 1. Pemantapan Resume. Kumpulkan kesemua sijil yang ada dan susu bermula tarikh terkini didepan sekali. Kemudian buat 3 atau empat salinan untuk diedarkan kepada penemuduga apa diminta atau diperlukan. Resume yang kemas, dan tersusun dapat mengambarkan  kelayakkan dan keupayaan anda untuk menjawat jawatan penolong jurutera JA29.
 2. Kemaskini Dail dan  Sijil. Susunan Fail sijil selalunya bermula dengan “Cover Letter”, surat beranak, Salinan diikuti dengna keputusan peperiksaan anda bermula dengan yang terkini diikuti dengan tahun-tahun sebelumnya. Contohnya, sijil kemahiran 2013 , Ijazah 2010, Diploma 2006, STPM, SPM dan seterusnya.  Selepas itu diikuti dengan sijil atau khusus berkaitan dengan kastam, jika ada. Barulah sijil-sijil lain.
 3. Membuat Latihan dengan menjawab contoh-contoh soalan. Mencari contoh soalan temuduga penguasa kastam dan maklumat-maklumat penting berkenaan dengan jawatan dipohon. Cari contoh soalan temuduga penolong jurutera JA29 dengan menanya rakan-rakan yang pernah menghadiri temuduga. Anda juga boleh cuba untuk menjangka bentuk-bentuk soalan yang akan ditanya.

Persediaan Hari Temuduga

 1. Pakaian Anda Hendaklah Kemas dan formal. Apabila menghadiri temuduga kerja kerajaan, pakaian yang kemas akan menentukan pandangan awal penemuduga. Bagi lelaki, hendaklah memakail baju lengan panjang dan bertali leher. Pakai kasut berwarna hitam Jangan berkasut Sukan!. Elakkan memakai stokin berwarna putih.
 2. Datang Awal Ketempat Temuduga. Kenal pasti sehari lebih awal lokasi temuduga tersebut untuk mengelakkan anda tersesat. Biasanya akan terdapat pegawai yang mengambil kehadiran. Oleh hal demikian, elakkan datang lewat.

[+] DAPATKAN CONTOH SOALAN TEMUDUGA PENOLONG JURUTERA JA29

Hari Temuduga

 1. Tenangkan fikiran. Sebelum masuk ke bilik temuduga, tenangkan fikiran dan ambil nafas sedalam-dalamnya. Jangan panik. Tidak ada apa-apa yang menakutkan. Penemuduga tidak akan makan orang. 🙂
 2. Beri salam. Semasa hendak masuk, ketuk pintu, masuk dan terus beri salam. Jangan terus duduk di kerusi selagi tidak dijemput duduk oleh penemuduga.Serahkan fail sijil dan resume anda kepada mereka.
 3. Dengar soalan dengan teliti. Jangan tergesa-gesa untuk menjawab soalan. Fikir dulu sejenak, tetapi jangan lama sangat. Jawab dengan penuh keyakinan dengan suara yang jelas. Elakkan terlampau emosi dan terlalu egois semasa menjawab. Penemuduga mungkin akan bertanyakan soalan yang memainkan emosi anda.
 4. Jangan terlampau emosi. Jika anda merayu kepada penemuduga sehingga minitis air mata, anda dikira gagal jika berbuat demikian. Elakkan juga memberikan jawapan yang tidak berkaitan dengan penolong jurutera JA29.
 5. Sederhana. Jangan over confident dan berbual seperti anda bersembang dengan kawan, walaupun anda kenal dengan penemuduga. Penemuduga akan menguji anda untuk menilai sikap dan tingkah laku anda.
 6. Berterus terang. Ingat, penemuduga adalah “Profesional”. Jangan sangka anda boleh memanipulasikan atau mereka-reka jawapan kerana mereka telah menemuduga beratus ribu orang dan tahu jika calon adalah jenis yang tidak berkata benar.

Selepas Temuduga

 1. Bertawakal dan berserah kepada Allah, bagi yang beragama Islam. Bagi yang bukan, berdoa mengikut cara dan ajaran masing-masing. Jika ada rezeki anda, tuhan akan buka jalan kepada anda untuk jawatan berkenaan. Anda sudah berusaha dan cuba yang terbaik.
 2. Keputusan biasanya akan diumumkan dilaman web SPA dalam masa 3 bulan. Semak laman web mereka dari semasa ke semasa untuk mengetahui keputusan temuduga. Jika gagal, jangan risau atau stress sebaliknya, berusaha lagi untuk meningkatkan prestasi dan cuba lagi masa akan datang.

Rujukan Lengkap Lulus Temuduga

Tim Infokerjaya telah menghasilkan satu pakej panduan untuk rujukkan anda dalam membuat persediaan untuk temuduga. Anda tidak memerlukan panduan ini jika anda rasakan anda tidak perlu ataupun sudah bersedia untuk menghadiri temuduga.

Walaubagaimanapun, maklumat tambahan dan rujukkan yang dihasilkan oleh tim yang berpengalaman dalam bidang temuduga ini mungkin dapat memberikan anda kelebihan dari segi persediaan resume, imej, jawapan soalan temuduga; berbanding dengan ribuan calon yang lain.

Harga bagi pakej Rujukan  tersebut amat berpatutan, iaitu hanya RM40.

Ia mengandungi 4 modul berkenaan Persiapan Temuduga kerja kerajaan, Teknik menjawab soalan temuduga, Kejayaan dan Kegagalan Calon Temuduga, dan Cara Menulis Resume Temuduga.

Bukan setakat itu sahaja, anda dengan tambahan RM40, anda akan diberikan nota lengkap contoh soalan temu duga jawatan penolong jurutera JA29 (250 soalan) beserta dengan jawapan.

250 soalan ini dapat memberikan anda gambaran, bagaimana untuk menjawab soalan apabila ditanya soalan yang hampir sama. Persediaan awal dengan soalan jawapan boleh memberikan anda keyakinan semasa menjawab nanti.

Bagaimana Untuk Mendapatkan Contoh Soalan Temuduga dan Pakej Rujukan Temuduga?

Apa yang perlu anda lakukan adalah klik Gambar dibawah untuk mendapatkan Rujukan Tersebut

temuduga_kerja_kerajaan_spaBONUS ISTIMEWA.

Rujukan Lengkap Lulus Temuduga Penolong Jurutera Gred JA29

Bersama-sama dengan Rujukan Lengkap Temuduga Kerja Kerajaan, Skopkerjaya.com ingin menawarkan Rujukan Tambahan Khas untuk jawatan Penolong Jurtera JA29.

Dalam rujukan ini terdapat 3 bahagian. Bahagian pertama, Cara sebenar bagaimana untuk hadir ke sesi temuduga kerajaan. Anda akan didedahkan dengan etika temuduga kerajaan dan yang paling penting adalah perkara yang anda “perlu lakukan” dan “jangan lakukan” semasa temuduga kerajaan

Bahagian kedua, Koleksi nota padat mengenai Penolong Jurutera. Ianya akan menjimatkan 8 jam masa anda untuk cari satu persatu maklumat ini. Anda akan diberikan lebih 20 nota ringkas berkaitan kastam dan isu penting yang lain untuk persediaan pantas anda

Bahagaian Ketiga, 20 Soalan dan Cadangan jawapan Khas Kastam. Kami himpunkan khas untuk anda soalan-soalan yang biasa ditanya dalam temuduga untuk jawatan berkaitan Kastam. Koleksi ini akan memudahkan persediaan anda kerana ini adalah antara soalan sebenar temuduga

Bagaimana Untuk Mendapatkan Contoh Soalan Temuduga dan Pakej Rujukan Temuduga Penolong Jurutera JA29?

Klik gambar dibawah untuk maklumat lanjut.

penolong jurutera JA29

Pin It on Pinterest